Termografie medicala

Termografia clinica este o metoda revolutionara, non-invaziva (nu iradiaza, spre deosebire de alte metode foarte iradiante-radiografii, RMN, computer tomografii – si se poate repeta ori de cate ori este nevoie), de diagnostic precoce a peste 150 de maladii ale diverselor organe si sisteme.

Fiecare tesut al organismului nostru are o anumita temperatura fiziologica in conditii optime de functionare, temperatura care se modifica odata cu aparitia unor disfunctionalitati, chiar in stadii foarte incipiente cand alte metode de diagnostic clasice nu pot sesiza acest lucru.
Caldura corpului uman emite radiatii din spectrul infrarosu, radiatii care nu pot fi vizualizate de ochiul uman, dar care sunt captate de un aparat special, denumit termograf, care transforma aceste radiatii in imagini formate dintr-o gama de culori din spectrul vizibil, numite termograme. Prin analiza computerizata a acestor imagini se pot depista zone ale corpului care isi modifica temperatura, aparand asa zisele diferente de temperatura fata de zonele invecinate sau fata de temperatura normala (gradiente de temperatura), care indica anumite afectiuni ale organului din zona respectiva inca din stadii insesizabile clinic, termografia fiind unica metoda care poate anticipa manifestarea clinica a unei boli chiar cu 2-3 ani de zile. Cu cat diferentele de temperature sunt mai mari, cu atat boala este mai grava.

In esenta, termografia clinica se realizeaza prin scanarea (fotografierea) intregului corp, procedura care dureaza aproximativ 5 minute, dupa care imaginile obtinute sunt interpretate de medic cu ajutorul computerului si, astfel, poate fi emis un diagnostic termografic.
Inainte de a veni la noi pentru a va efectua o TERMOGRAFIE, trebuie sa:

  • NU va expuneti la soare timp indelungat cu 5 zile inainte de examinare;
  • NU folositi lotiuni, creme, pudra sau fard in ziua examinarii;
  • NU va radeti si NU va epilati in ziua examinarii;
  • NU folositi deodorante sau antiperspirante in ziua examinarii;
  • NU recurgeti la stimulari fizice sau alte tratamente (acupunctura, terapie fizica, stimulare electrica a muschilor, ultrasunete, comprese cu apa rece sau calda) cu 24 ore inainte de examinare;
  • NU faceti exercitii fizice cu 4 ore inainte de examinare;
  • NU faceti dus sau baie cu 1 ora inainte de examinare;
  • NU luati medicamente pentru durere cu 4 ore inainte de examinare.

Pentru termografia sanilor, la femei, perioada optima este intre a10-a si a-15-a zi a ciclului menstrual.

Examinarea va incepe dupa cateva minute, timp in care corpul dumneavoastra este lasat sa se acomodeze cu temperatura camerei. Dupa care, tot ce trebuie sa faceti este sa stati in fata sistemului TERMOGRAFIC pentru a va “scana”. Tratamentul va fi hotarat de catre medic, care va emite diagnosticul termografic si va recomanda si eventualele investigatii suplimentare.

Scanarea termografica se adreseaza unei game variate de boli inflamatorii acute si cronice, boli ale vaselor, ale glandelor endocrine, ale sistemului imun, locomotor (artrite, artroze, discopatii si hernia de disc, lombosciatica, periartrite, leziuni ale meniscului, tendoanelor, ligamentelor), in patogeneza durerii, in procese distrofice, distructive, tulburari endocrine, boli ale circulatiei venoase si arteriale, boli maligne; practic orice organ poate fi scanat cu ajutorul termografului si i se pot depista eventualele modificari functionale care determina modificari ale temperaturii sale.

Un rol aparte il are termografia in patologia maligna (stari canceroase) in general si a celui de san in particular, screeningul termografic in depistarea cancerului de san, fiind folosit in numeroase tari dezvoltate, tehnica fiind total neinvaziva, putandu-se repeta de cate ori este nevoie, la orice varsta cat si la femeile gravide.
De asemenea scanarea termografica este deosebit de utila in urmarirea procesului patologic si raspunsul acestuia la tratament – prin scanarile termografice in dinamica.

In tari dezvoltate, cu un sistem medical bine evaluat, se recomanda, profilactic, o scanare termogafica anuala!

 

Site dezvoltat de webis iasi webis.ro